неделя, 30 януари 2011 г.

Семейство Симпстън


Героите от „Семейство Симпсън” първоначално се появяват в The Tracey Ullman Show под формата на кратки епизодчета, като първото носи заглавието „Good Night“ (букв. „Лека нощ“) и е излъчено на 19 април 1987 г. Мат Грьонинг признава, че в началото са толкова грубо нарисувани, защото самият той не е можел да рисува добре, а аниматорите само следвали създадените от него образи. Тези кратки епизодчета са излъчвани и от BBC в Обединеното кралство, но не последователно, а някои от тях, включително „Good Night“, са включени в специален епизод по случай честване на годишнина на сериала. Обаразите на героите са преработени от екип компании-продуценти (днес познати като Klasky Csupo). Продължителността на епизодите е удължена и сериалът е излъчван ежеседмично по Fox от 1989. Първият официален епизод е 'Some Enchanted Evening' („Една очарователна вечер“) обаче за първи епизод е бил подготвян „Simpsons Roasting on an Open Fire“ (букв. — Симпсън се пекат на открит огън), който е отхвърлен заради лошото анимиране.
„Семейство Симпсън“ е истинският първи хитов сериал за Fox, първото шоу на телевизията, което влиза в топ 20 на най-високо оценените предавания на всички времена. Също така предизвиква спорове, тъй като Барт Симпсън е буен калпазанин, който прави бели и се измъква безнаказано. Родителски групи и техните говорители споделят, че анимационен герой като него е лош модел за подражание за децата. Когато на пазара излиза тениска с образа на Барт и надпис „Underachiever ('And proud of it, man!')“ — „Под нивото съм (и се гордея от това, човече!)“ много рекламни стоки с образите на героите от сериала са забранени за продажба в държавните училища в няколко области в САЩ.
Протестите срещу Барт рефлектират в началото на втория сезон в епизода „Bart Gets an F“ (букв. — „Барт получава двойка“), където учителското ръководство иска Барт да повтори четвърти клас. В този епизод училищният съветник цитира тениската: „Той е под нивото… и се гордее от това“. В по-късен епизод има отново цитат — в „Skinner's Sense of Snow“ („Разбирането на Скинър за сняг“) има училищно въстание, децата успяват да се сдобият с личните си картони. Барт прочита своя „Под нивото е и се гордее от това… Колко старо е това нещо?“.
През септември 1990 г. Барбара Буш казва в интервю за списание „Пийпъл“, че „Семейство Симпсън” е най-тъпото нещо, което е гледала. Шест години по-късно в един епизод на анимацията Джордж и Барбара се преместват в Спрингфилд, но се махат, защото настъпва вражда между тях и Симпсън (в стила на Денис Белята и г-н Уилсън). И двата образа - на бившия президент и бившата първа дама са озвучени от актьори. В четвъртото колекционерско издание на DVD са представени кадри как Барбара и екипът на анимацията си разменят писма. В друго обръщение, Буш казва, че Америка трябва да е по-близо до семейство Уолтън, от колкото до семейство Симпсън, което кара Барт да заяви, че неговото семейство е като това на Уолтън - и двете чакат края на Голямата депресия.
Сценаристите показват любовта си към кратки участия на известни личности и удължени имитации на съвременни и класически филми на ужасите, както и едва доловими визуални шеги.
През 1995 г. от авиокомпанията Western Pacific Airlines изобразяват Боинг 737 с героите на анимацията, за да промотират сериала. Създателят Мат Грьонинг и сценаристите не се качват за първия полет от страх да не се разбият или умрат.
На 9 февруари 1997 г. „Семейство Симпсън” подобрява рекорда на „Семейство Флинтстоун” за най-дълго съществуващ американски анимационен сериал, но не е счупил рекорда на няколко японски анимации за продължително съществуване. През 2004 г. надминава броя епизоди на „Скуби-Ду”. През януари 2003 г. е обявено, че Fox подновяват излъчванията на анимацията включително до 2005, което означава, че измества The Adventures of Ozzie and Harriet - букв. Приключенията на Ози и Хариет - (от 1952 г. до 1966 г.), което я прави най-дълго съществуващата ситуационна комедия изобщо в САЩ. През 2004 г. сериалът е с подновен договор до 19 сезон. Някои считат, че The Adventures of Ozzie and Harriet все още трябва да се счита за рекордьор, тъй като „Семейство Симпсън“ е анимация, въпреки че тази гледна точка не се споделя чак толкова, защото много авторитети недвусмислено подкрепят анимацията.
В издание от 1998 г. отпразнуващо най-великите постижения в областта на изкуството и забавленията списание „Тайм” нарича „Семейство Симпсън“ най-добрия телевизионен сериал на века. В същия този брой Барт Симпсън влиза в топ 100 на най-влиятелните хора. Той е единствения измислен герой в списъка.
През годините на практика всеки герой на този сериал е бил на корицата на различни списания - от „Тайм” до “Christianity Today” (букв. - християнството днес) и дори “Airliners” (бордово списание).
„Семейство Симпсън“ печели множество награди, от както дебютира като сериал, включително 21 награди Еми, 22 награди Ани и още много други. На 14 януари 2000 г. сериалът получава звезда в Алеята на славата в Холивуд.
Озвучаващите актьори участват в широко разгласени спорове с Fox по много случаи. През 1998 г. те спират работа, което кара телевизията да им заплаща от $30 000 на $125 000. Актьорите са подкрепени от създателя на сериала Мат Грьонинг. След като приходите от продаждбата на правата за излъчване на епизодите от други телевизии и от DVD изданията нарастват, шест актьора (озвучаващи над 50 образа) - Дан Кастеланета, Джули Кавнър, Нанси Картрайт, Йърдли Смит, Ханк Азариа и Хари Шиърър - не се явяват за четенето на сценария през април, 2004, седмици след неуспешни преговори с Fox. Те изискват $360 000 на епизод или 8 милиона долара за целия сезон (от 22 епизода). На 2 май 2004 г. двете страни се разбират.
Още от четвъртия сезон шоуто е критикувано, защото се отдалечава от комичната си структура, сменя си „политиката“ и променят индивидуалността на героите без обяснение. Някои считат пародията на първите части (от хронологична гледна точка по отношение на сюжет) на „Междузвездни войни“ за прекалено остро критикуващи, имайки предвид собствения провал. Други фенове се противопоставят, защото считат, че сериалът винаги е бил много или малко „политически“, безсмислените смени в индивидуалността на героите и структурните промени са по-скоро направени в духа на творческо експериментиране и не са в ущърб на предаването.
Продуценти [редактиране]
Шоуто е имало различни изпълнителни продуценти през годините - те са главните сценаристи и от тях зависи всеки аспект на продукцията.
Списък на изпълнителните продуценти:
Сезон 1 - 2: Мат Грьонинг, Джеймс Л. Брукс и Сам Саймън
Сезон 3 - 4: Ал Джийн и Майк Райс
Сезон 5 - 6: Дейвид Мъркин
Сезон 7 - 8: Бил Оукли и Джош Уайнстайн
Сезон 9 - 12: Майк Скъли
Сезон 13 - до днес: Ал Джийн
Озвучаващи актьори и техните герои [редактиране]
Всички епизоди (освен един) посочват кои са озвучаващите актьори, но не и кои герои точно озвучават, за да се запази мистерията и за да не може зрителската аудитория да свързва актьор с герой. Иърдли Смит, която озвучава Лиса Симпсън, и Марша Уолъс, „гласът” на Една Крабабел, са единствените членове на актьорския състав, които озвучават само по един герой, но понякога дават гласа си за третостепенни образи. Дан Кастеланета озвучава Хоумър Симпсън, баща му - Ейбрахам Симпсън, Кръсти Клоуна, както и други, а Джули Кавнър озвучава Мардж Симпсън, сестрите ѝ, майка ѝ и (в един епизод) леля ѝ. Нанси Картрайт дава гласа си на Барт Симпсън, както и на други деца от неговото училище. Ханк Азариа озвучава Мо, шефът на полицията Уигъм и Апу. Хари Шиърър озвучава вероятно най-голям брой герои - г-н Бърнс, Смитърс, директора Сиймур Скинър, Ото, Нед Фландърс, Кент Брокман, преподобния Лавджой, Д-р Джулиъс Хибърт и още много други. Други известни актьори също участват.
Сценарият [редактиране]
Джон Суартцуелдър е най-плодотворният сценарист на „Семейство Симпсън“, като сам е написал над 50 епизода — повече от всеки друг сценарист на анимацията. Според коментарите в DVD изданията, той пишел сценариите за епизодите седейки в любимия си ресторант; за това Мат Гронинг казва — „пиейки изобилни количества кафе и пушейки безкрайни цигари“. Когато в щата Калифорния влиза законът срещу тютюнопушенето на обществени места, Суартцуелдър си купува подобно канапе като от ресторанта и го слага в къщата си, за да може да пуши и пише на спокойствие.
Джордж Мейър става сценарист на шоуто през 1989, а през 2000 е наречен „най-смешният човек стоящ зад най-смешното шоу по телевизията“ от The New Yorker.
Днешният водещ на „Late Night“ (букв.- късно вечер) Конан О'Брайън е сценарист през четвъртия и петия сезон. Написва „New Kid on the Block“ („Новите момчета в квартала“), „Marge vs. the Monorail“ („Мардж срещу монорелсата“), „Homer Goes to College“ („Хоумър се записва в колежа“) и част от „Treehouse of Horror IV“ („Къщичка на ужасите IV“).
Йън Макстоун-Греъм е виден сценарист за „Семейство Симпсън“ от осмия сезон.
Героят Професор Джон Фринк е наречен на приятел на Ал Джийн — Джон Фринк, който по-късно става сценарист и продуцент на анимацията.
През 2005 английският комедиант Рики Гервейс е помолен да напише сценарий за епизод, който ще бъде излъчен през 2006.

Няма коментари:

Публикуване на коментар